- Op vakantie is het vinden van een stabiel en veilig wifi-netwerk een hele uitdaging.
- De oplossing lijkt even doeltreffend als simpel: neem je eigen wifi mee in de vorm van een mobiele 5G-router.
- Redacteur Dennis Wilman van Business Insider probeerde dit uit, om te ontdekken of een mobiele router ook daadwerkelijk de investering waard is.
- Lees ook: Is de nieuwe 15-inch MacBook Air qua prijs een goede keuze? Zo verschillen de prijzen van 5 laptops van Apple
Op vakantie gaan is leuk, maar je zit wel vaak met wifi te rommelen. In hotels is het vaak erg langzaam, als het al werkt. En vaak zijn het ook nog eens open netwerken waarmee je moet verbinden, waardoor je mogelijk gevaar loopt. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat toegang tot een wifi-netwerk in de papieren kan lopen. Toegang tot de wifi van een camping, hotel of ander bedrijf kan al snel tientallen euro’s per dag of week kosten.
Gelukkig leven we in 2023 en is het inmiddels prima mogelijk om je eigen wifi met je mee te nemen. Dan heb je altijd snel en veilig internet op alle apparaten die je meebrengt. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een mobiele router met een data-abonnement.
Dat klinkt simpel, en dat is het ook. Wij maakten voor onze vakantie gebruik van de Netgear Nighthawk M6 Pro met de mogelijkheid om met 5G-netwerken te verbinden. Dat laatste is vooralsnog niet echt een toegevoegde waarde, omdat de 5G-snelheden nog amper ergens gehaald kunnen worden. Zo ook niet gedurende onze vakantie, maar het is met dit soort dingen natuurlijk goed om klaar te zijn voor de toekomst. Een mobiele router is immers niet heel goedkoop, dus het is fijn als hij een tijdje meegaat.
Een van de voordelen van deze Netgear is dat hij optioneel geleverd kan worden met een externe antenne. Daarmee haal je net even wat meer signaal uit de lucht dan met het kastje alleen. En dat was merkbaar op de plekken in Zweden waar we waren met wat minder bereik.
Door het aansluiten van de antenne hadden we ineens wél internet. Ook schakelde hij vaak van 3G of 4G naar 5G bij gebruik van de antenne. Kortom, erg fijn als je op de minder begaanbare plekken op deze aardbol komt en toch je ervaring via Instagram wilt delen.
Wifi-router op vakantie: ook op onbereikbare plekken bereik
Daarbij komen we ook direct op een van de belangrijkste voordelen van dit apparaat: bereik waar je normaal geen bereik hebt. Je zou kunnen stellen dat een mobiele router hetzelfde doet als een telefoon die je als hotspot instelt. Dat is natuurlijk in zekere zin waar. Maar een goede mobiele router zorgt er niet alleen voor dat je beter bereik hebt dan dat je telefoon doorgaans heeft, hij zorgt er ook voor dat je je telefoon langer kunt blijven gebruiken, aangezien deze dan niet zijn accuutje leeg trekt om de rest van de internetgebruikers van wifi te voorzien.
Om er zeker van te zijn dat de Netgear ons de hele dag van internet kon voorzien, hadden we een extra batterij mee. Die is makkelijk te wisselen, maar uit praktisch oogpunt grepen we toch vaker naar de powerbank.
De mobiele router deed het bij ons, bij regulier gebruik, zo’n 6 tot 8 uur. De geadverteerde maximale accuduur van 13 uur hebben we bij lange na niet gehaald. Voor extra zekerheid, koppelde we hem soms aan de powerbank. Daarmee deed hij het een hele dag, en zelfs langer.
Het probleem met de accu's van Netgear: je kunt ze tussentijds niet opladen (er is geen externe lader). Hierdoor zit je aan het einde van de rit met twee lege accu's die je weer moet opladen in de router.
Helaas liepen we tegen nog wat andere problemen aan. Bij het opstarten had de router af en toe moeite met het vinden van de juiste gegevens van de provider. Daarmee kregen we, zelfs via de instellingen in de app, geen toegang tot het internet. Alleen een herstart leek in dit geval te helpen. Een klein probleem natuurlijk, maar het maakt het wel pijnlijk duidelijk dat het apparaat alles behalve snel is. Opstarten duurt lang.
Gelukkig was het instellen van het apparaat vrij eenvoudig, en hoef je dat slechts eenmaal te doen. We kozen wel voor wat extra veiligheid, zoals een pincode voor toegang tot het touchscreen waarmee je de router bedient. Je wilt immers niet dat Jan en alleman de inloggegevens van je netwerk kan zien en gebruiken.
De theoretische snelheden van de mobiele router worden (nog) niet gehaald
Hoewel de Nighthawk in theorie snelheden van 4 Gbps aan zou moeten kunnen, kwamen we bij verschillende test uit op een gemiddelde van zo’n 40 Mbps. Dat komt neer op ongeveer 5MB per seconde aan downloadsnelheid, wat prima is voor het streamen van Netflix of iets dergelijks.
Natuurlijk is dit enorm afhankelijk van de locatie waarop je je bevindt. Vlak naast een splinternieuwe 5G-toren zal de snelheid ongetwijfeld veel hoger liggen dan ergens op een afgelegen bergtop in Zweden. In Nederland kwam de maximale snelheid uit op zo’n 10 MB per seconde met een 5G data-abonnement. Dat komt overeen met de gemiddelde snelheid van een mobiele dataverbinding in Nederland.
Over de uploadsnelheid zullen we het maar niet hebben. Die waren tergend traag, maar dat heeft niets te maken met de router, dat ligt aan de beperkingen van de internetproviders.
Wat we al snel ondervonden, is dat het hebben van je eigen wifi toch wel degelijk een toegevoegde waarde heeft. Het is vooral prettig als je daarbij een onbeperkt data-abonnement afsluit. Maar die gelden niet zodra je een stap over de grens zet, dan wordt het beperkt tot maximaal 27 Gigabyte per maand.
Dat klinkt veel, maar dat is minder dan je denkt. Een beetje streamen, YouTube-filmpjes kijken, vele uren Instagram doemscrollen en een paar app-updates later, en je zit er al doorheen. We waren dus wel selectief met het inzetten van de mobiele router, want extra datapakketten kopen is prijzig.
Geteste wifi-router kost bijna €1.100
En dan komt de initiële investering nog om de hoek kijken. De Netgear Nighthawk M6 Pro die wij meehadden, kost zonder antenne en extra batterij net geen 1.000 euro. De antenne kost nog eens 5 tientjes en de extra batterij kost 35 euro. Bijna 1.100 euro aan spullen voor een eigen wifi is een flinke hap geld, die wij er eerlijk gezegd niet aan uit zouden geven.
Gelukkig zijn er ook goedkopere opties die geen 5G hebben. Die beginnen al vanaf een derde van de prijs van de M6, en zijn dan ook zeker het overwegen waard.
De M6 komt in onze optiek pas in beeld als je ergens een vakantiehuis hebt waar je geen bekabelde internetverbinding kunt krijgen, maar wel een goede 5G-verbinding hebt. Dan kan hij ingezet worden als 5G-router voor het hele huishouden. Daar heeft dit apparaat meer dan voldoende vermogen en snelheid voor. Voor een vakantie met twee personen is het natuurlijk fijn, maar wel een beetje overkill.